start | biografie | korte verhalen | boeken | recensies | foto's | links | activiteiten | contact

Monica Metz geeft lezingen over hoe ze een literair stukje in elkaar zet en ze tuft de komende maanden weer mee met de literaire rondvaart (georganiseerd door rederij Lovers i.s.m. de Openbare Bibliotheek).

Lezing
Monica Metz begint met het voorlezen van een paar stukjes, opdat het publiek aan haar kapsel, haar kleding en vooral haar stem kan wennen.
Dan neemt ze één tekst als uitgangspunt en volgt stap voor stap de ontstaansgeschiedenis daarvan, zodat de toehoorder inzicht krijgt in het werkproces.
Ze onthult welke emoties haar tot schrijven aanzetten, legt uit waarom je een lezer moet laten voelen, ruiken, horen en zien en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Ze vertelt dat Adriaan Morriën haar leerde ‘zuinig te zijn met de tijd van de lezer’ en biecht op hoe heerlijk ze het vindt als haar werk ongeschonden gepubliceerd wordt. Kritiek van collega’s en buren is heel belangrijk voor haar.
De lezing duurt ongeveer drie kwartier, maar Metz kan er zonder problemen anderhalf uur van maken. Spraakwater genoeg en er iets niets zo leuk als spreken over je eigen vak voor een geïnteresseerd publiek.
Ze vertelt hoe ze te werk ging bij het schrijven van haar boek Levend Laken, een novelle over moeder en dochter en leest daar ter illustratie uit voor.
Na de pauze beantwoordt Metz vragen.

Literaire rondvaart
Uit de Uitkrant:
"Varen met Monica Metz.
Ook deze maand verzorgt Monica Metz het Literair Vaararrangement van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
De Amsterdamse publiciste vult de officiële rondleiding van de gids aan met kleine, maar prangende cursiefjes zoals ze die regelmatig schrijft voor de Achterpagina van NRC/Handelsblad.
-Ik doe het nu ruim twee jaar. Verrukkelijk werk, zegt ze. Met een aantal gidsen heb ik inmiddels een geoliede samenwerking opgebouwd, waardoor je elkaar perfect aanvult. Wat ik voorlees, hangt mede af van de actualiteit en het gezelschap. Als een bepaald gebouw in het nieuws is, of als er een bepaalde festiviteit aan de hand is, dan probeer ik daar iets mee te doen. Ook verwerk ik de reacties van het publiek. Als het goed is, is elk Literair Vaararrangement weer anders."

Straatvitrines
Van Monica Metz werden in de straatvitrines van de Sint-Antoniesbreestraat een zomerlang teksten geëxposeerd van stukjes waarvoor zij de inspiratie in haar eigen buurt had opgedaan.
De opening werd verzorgd door Pantheon boekhandel die ook een étalage voor haar werk inrichtte.

Onzichtbare steden
Fluitiste Margreet Niks en slagwerker Arnold Marinissen trekken door het land met hun programma 'Onzichtbare steden' waarbij zij teksten van onder andere Calvino, Belcampo, Slauerhoff en Metz voorlezen.

Interview
"Stadsgezichten" interview met Monica Metz in HP/De Tijd van 10/10/1997 van Stijn Aerden.
lees meer...