start | biografie | korte verhalen | boeken | recensies | foto's | links | activiteiten | contact


©Ineke van Wees

Monica Metz, schrijfster en columniste van NRC/Handelsblad, woont in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam en wil er nooit meer weg. Al rondneuzend vindt ze stof voor haar stukjes op straat. Dat kan zijn op het Waterlooplein, in de supermarkt, de metro, of bij de kapper.

'Mijn wieg stond in Rotterdam, 1941. Voor mij en mijn broers en zusjes vormden de bomkraters een
fantastisch speelterrein. Op mijn dertiende schreef ik mijn eerste (en tot nu toe enige) toneelstuk: een ridderverhaal over list en bedrog dat op school werd opgevoerd en waarbij talloze ouders zich stierlijk moeten hebben verveeld.
De tuinbouwschool in Aalsmeer hield ik geen jaar vol. Van drieduizend begonia's verspenen kreeg ik het heen en weer.
Omstreeks mijn negentiende schreef ik mijn eerst liefdesgedichten (houd van jou, eeuwig trouw). Na die begonia-affaire deed ik de kweekschool en werkte met blinden en slechtzienden.
Ik heb Nederlands gestudeerd (niet afgemaakt), toneel gespeeld bij de Nieuwe Komedie, ter gelegenheid van een familiefeest mijn eerste proza voorgelezen, theologie gestudeerd (evenmin afgemaakt, wel met God afgerekend en met studiefinanciering Groningen) vloeren in kantoren gedweild, geschreven, broodjes gesmeerd, geschreven en tot mijn eigen verwondering schrijf ik nog steeds.'

Monica Metz geeft lezingen over hoe ze een tekst in elkaar zet en tuft de komende maanden weer mee met de literaire rondvaart (georganiseerd door rederij Lovers i.s.m. de Openbare Bibliotheek).
Ze is docent aan de Schrijversvakschool te Amsterdam en geeft workshops Schrijven.
Metz heeft artikelen geschreven voor onder andere: Avenue, Seasons, Opzij, Het ministerie van
Binnenlandse Zaken, Het Riza en de Rietveldacademie.
Sinds de oprichting van tweewekelijks opinieblad Argus schrijft ze daarvoor stukjes in de rubriek 'Achterwaarts'. Dat resulteerde in de uitgave van haar boek 'Oom Uitvinder', Amsterdam 2019, uitgeverij De Republiek.

Publicaties in literaire tijdschriften (zie ook: Teksten):

- Tirade nr. 429 / 2009: Een kond paas, een zak peep | Zoveel jaar getrouwd

- Tirade nr. 432 / 2010: Zes korte verhalen

- Tirade nr. 435 / 2010: Koekjes

- Kort Verhaal (voorheen: De Tweede Ronde) nr. 2 / 2010: De schrootbus

Tijdens het VPRO radio-programma "De Avonden" van donderdag 6 augustus 2011 (radio 6) werd Metz geïnterviewd door Jeroen van Kan.